Završen projekat “Svako dete. Važno je!”

Šestomesečni projekat „Svako dete. Važno je!“ završen je u prvoj polovini oktobra.

U okviru projekta smo sproveli terensko istraživanje sa roditeljima dece iz migrantske i domicilne populacije kako bi shvatili koji su zaista njihovi stavovi o školovanju dece u Srbiji tj. o prisustvu migrantske dece u našim školama. Roditelji su naši prvi učitelji, od njih usvajamo sistem vrednosti i hijerarhijski postavljamo prioritete i zato smo pitali njih.

Rezultati koje smo dobili odgovaraju prilikama i klimi koja vlada u društvu. Načelno, roditelji iz domicilne populacije su tolerantni i prihvataju različitost, smatraju da deca iz trećih zemalja treba da pohađaju škole u Srbiji dok su ovde i podržavaju druženje svoje dece sa njima. Sa druge strane, ovo su u najvećem broju slučajeva socijalno poželjni odgovori koji ne odgovaraju realnoj slici u praksi. Ne možemo reći da je stav prema migrantskoj populaciji neprijateljski i agresivan, ali je daleko od otvorenog i srdačnog. Roditelji iz migrantske populacije pak, nisu velika podrška svojoj deci po pitanju školovanja u Srbiji. Velikoj većini je i dalje glavna preokupacija kako otići iz Srbije i doći do neke od zemalja zapadne Evrope koje su njihova željena destinacija i nisu svesni da je svaki dan koje dete provede van škole nemerljiv gubitak. Takođe, oni žele da se njihova deca integrišu, ali su stava da deca iz domicilne populacije treba da načine prvi korak. Zajedničko roditeljima iz obe populacije je da za svoju decu žele najbolje, da se njihovo dete osetim prihvaćenim, ali ne i da njihovo dete nužno bude to koje treba da prihvati nekog ko je po bilo čemu drugačiji.

Na osnovu rezultata, a u radu sa psihologom i poznavaocima prilika na terenu, sačinili smo preporuke za postupanje namenjene prihvatnim centrima i školama, a kako bi se poboljšali uslovi za lakšu adaptaciju migrantske dece u obrazovni sistem Republike Srbije u korist kvaliteta sve dece bez obzira na versku, etničku ili bilo kakvu drugu pripadnost.

U Pirotu smo na gradskom trgu u okviru Dečije nedelje promovisali pravo svakog deteta na obrazovanje čime smo zvanično završili projekat.
Nastavićemo i dalje da širimo ovu priču jer su to sve naša deca i jer je svako dete na ovom svetu važno.

Projekat je implementiran u okviru projekta „Gradimo zajedno – monitoring i javno zastupanje u lokalnim zajednicama” finansiran od strane Evropske unije i sproveden od strane Konrad-Adenauer – Stiftung, ATINA – Udruženja građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja i Makedonskog udruženja pravnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*