Svako dete. Važno je!

Bežeći u Evropu od rata, siromaštva i državnog sistema koji ih je ugnjetavao, veliki broj osoba iz zemalja Bliskog istoka ostao je u Srbiji. Među njima je veliki broj dece. Samo u migrantskim centrima u Pirotu i Divljani smešteno je više desetina mališana, koji su tu i preko godinu dana.

Računajući i vreme provedeno u putu od jedne do druge države, ta deca su napravila veliku rupu u sopstvenom obrazovanju.

Deca migranata se nalaze između dve nevolje – između svojih roditelja, koji nemaju uvek vremena da se posvete njihovim školskim obavezama i srpskog obrazovnog sistema, koji baš i nije prilagođen njima.

Premda oko pedesetoro dece pohađa škole na jugu Srbije, nastava je na srpskom, jeziku koji oni ili ne znaju ili ga znaju ali ne u toj meri da bi se na njemu obrazovali. Tu su i njihovi vršnjaci odavde, koji često strepe od nepoznatog, pa je cilj da se približe jedni drugima i da svojim drugarima iz školskih klupa pomognu da imaju što lepše detinjstvo i bolje ocene.

Projektom “Svako dete. Važno je!” pokušaćemo da pokažemo da svako dete, bez obzira na to odakle ono dolazi, kojim jezikom govori, koje je veroispovesti i boje kože, jeste važno!

Ideja je da se kroz razgovore kako sa roditeljima migranata, tako i sa roditeljima dece iz Srbije vidi koji sve problemi postoje da bi se mališani sa Bliskog istoka što bolje uključili u obrazovni sistem Srbije.

Kako premostiti razlike? Kako zainteresovati roditelje iz migrantskih centara da obrazuju svoju decu ovde? Kako roditeljima srpske dece da približe potrebe i kulturu dece sa drugog kontinenta, koju je sticaj okolnosti doveo u naše krajeve?

Pored toga, ideja je i da se razgovara kako sa predstavnicima lokalnih zajednica, tako i sa školskim osobljem i da se na taj način vidi kako da se postojeći Zakon o obrazovanju promeni i da se eventualne rupe u njemu popune.

Izuzetno važni su i školski psiholozi, pedagozi i nastavnici da se premoste granice i popravi kvalitet učenja dece migranata. Njihovi saveti i pogled na stvari – važni su!

Naposletku, na osnovu svih prikupljenih podataka, ideja i preporuka dobijenih iz razgovora, objavićemo smernice koje će biti predstavljene u školama i u smeštajnim centrima za migrante.

Kroz pesmu, igru i crteže mališani sa različitih krajeva sveta će se još bolje upoznati. Za to će imati prilike ne Međunarodnom Danu otvorenih vrata koji će okupiti vršnjake u jednoj od škola.

Sa ciljem da se i drugi ljudi uključe u ovu akciju i možda svojim predlozima pomognu u uključivanje dece migranata u srpsko obrazovanje, redovno ćemo objavljivati informacije o toku projekta i idejama na društvenim mrežama.

Sve to, zato što: VAŽNO JE!

 

Aktivnosti organizacije SIGMA PLUS se izvode u sklopu projekta “Gradimo zajedno – monitoring i javno zastupanje u lokalnim zajednicama” koji finansira Evropska unija, a sprovode Konrad-Adenauer-Stiftung, ATINA – Udruženje građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja i Makedonsko udruženje pravnika

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*