Donacija UHNCR-a centrima za izbeglice

Sreda 7. jun je već daleko prošlo vreme za mnoge kojima je to bio samo običan radni (ili neradni) dan. Malo ko pamti šta je bilo na naslovnim stranama novina i koji se film prikazivao na tv-u. Pa ipak, ta sreda je unela više sunca nego što ga je zaista bilo u centre za prihvat izbeglica na istoku Srbije.

Saradnici Sigme su sa predstavnicima Amity-a odneli donaciju UNHCR-a centrima koji se nalaze u Beloj Palanci, Dimitrovgradu i Pirotu u kojima je smešteno preko 400 izbeglica iz Sirije, Avganistana, Iraka, Irana. Donacija se sastojala od mašina za šivenje i šivaćeg pribora. Tog dana smo donirali ukupno 6 mašina za šivenje kao i daske za peglanje, pegle i materijale.

 

 

Radoznali pogledi su pratili svaki naš pokret dok smo prenosili i otvarali kutije. Kada smo razvili materijale jedan mladić nam je prišao i na neveštom srpskom objasnio da je u Avganistanu 8 godina radio kao krojač. Seo je, uvukao konac i u par poteza nam pokazao svoje umeće. Za njim je došla jedna žena, pa još jedna, zatim čitava grupa i sve su, ne skidajaći osmeh sa lica, želele da i same probaju i pokažu nam šta znaju da rade.

 

 

 

Nemoguće je bilo prebrojati koliko puta smo čuli reč “Tašakor”, “Šokran” i “Hvala” tog dana.

Kada nekom vratite osmeh na lice, onda znate da je to što radite dobro.

Ovde nije kraj. Prvi rezultati su već tu i očekujemo ih još.

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*