Dobar dan, kako ste?

Poslednjeg dana u maju realizovana je volonterska akcija “Dobar dan, kako ste?”

Saradnici Sigme iz Niša, Pirota i Dimitrovgrada u svojstvu volontera posetili su Dom za stara i iznemogla lica u Dimitrovgradu.

U mirnom naseljenom delu, sa uredno sređenim dvorištem i baštom, nalazi se ova socijalna ustanova otvorenog tipa čijih 50% korisnika su socijalni slučajevi. Direktor Veličkov nas je upoznao sa načinom rada ustanove, ali priča nije bila potrebna jer je dovoljan samo jedan pogled na prostorije u Domu da shvatite da ljudi koji tu borave imaju dvadesetčetvoročasovnu negu i da o njima zaposleni zaista brinu. Utisak se pojačava kada vidite i same korisnike.

Kliknite za video

Prvi kontakt je delovao kao odmeravanje snaga. Znatiželjni zbog našeg prisustva, ali oprezni. Sve dok jedno obično pitanje nije probilo led: Dobar dan, kako ste?

Tako je započela priča. I nije prestala naredna dva sata koje smo jedva osetili da su prošli. U hladovini ispred zgrade nas je u početku bilo jedva nekoliko, a onda se grupa povećavala toliko da su neki stajali jer nije bilo mesta za sedenje. Priče su se nizale jedna za drugom i koliko god da smo ostali ne bi bilo dovoljno.

Zato je naša volonterska grupa odlučila da nastavi sa posetama Domu i otvara poziv svim zainteresovanima da nam se pridruže.

Začudili biste se šta sve može da probudi u čoveku jedno “Dobar dan, kako ste?”

Probajte.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*