Izazovi izbeglištva i naša odgovornost

 

Povodom Međunarodnog dana migranata u Dimitrovgradu smo održali Okrugli sto na temu “Izazovi izbeglištva i naša odgovornost”.

Nakon uvodne reči koordinatora Sigme Plus Gorane Ilić i koordinatora za istočnu granicu Miodraga Ilića aktivno učešće na Okruglom stolu uzeli su, između ostalog, zamenik opštine Dimitrovgrad Zoran Đurov, zatim Nela Colić ispred Centra za socijalni rad u Pirotu, direktorka osnovne škole u Dimitrovgradu Katarina Simeonov i predstavnici lokalnih zajednica opština Dimitrovgrad, Pirot i Niš.

Dan 18. decembar je Međunarodnim Danom migranata proglasila  Generalna skupština UN 2000. godine.

Iz država nastalih iz bivših republika SFRJ u Srbiju je došlo 687.948 sadašnjih njenih stanovnika. Pre popisa 2011. godine u Srbiji je registrovano 210.148 interno raseljenih osoba sa Kosova. Prema podacima IOM-a, srpska dijaspora broji 2,5 do 4,5 miliona ljudi.

Prema službenim podacima u svetu živi oko 230 miliona migranata i kada bi svi migranti živeli u jednoj državi ona bi, prema podacima Međunarodne organizacije za migrante, bila među 5 najmnogoljudnijih zemlja u svetu.

Zaključak sa Okruglog stola je da se mora računati na činjenicu da će migranti ostajati u Srbiji, da će biti smešteni u tranzitno-prihvatnim i azilanstkim centrima i da se buduće aktivnosti moraju organizovati na način koji će omogućiti njihovu integraciju bar za to vreme koliko će provesti ovde.

Okrugli sto održan je u okviru projekta “Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu” koji Fondacija Ana I Vlade Divac sprovodi uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID.

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*